Section for Poles / Dzial dla Polaków !

General discussion about DSJ4.
Locked
pajkul

Post by pajkul »

Mistrzostwo: fanboje dsj vs. fanboje dsj. Sam fakt waszej obecnosci na tym forum swiadczy, ze w mniejszym lub wiekszym stopniu jestescie z dsj zwiazani. Dlaczego w ogole marnowac czas na takie dyskusje? Pewnie wniosek z calego zamieszania moze byc jeden - jezeli poprzednie dsjoty byly do bani, to po co Jussi je wypuszczal. Doszukujecie sie tutaj jakiejs zero-jedynkowosci, a przeciez kazdy normalny wie, ze w porownaniu do reszty elementow zycia kazdego normalnego czlowieka Jussi Koskela jest czlowiekiem wybitnie ustabilizowanym w okresleniu swoich zamierzen i ich realizacji. Sam pisal, ze w dsj3 fizyka nie byla symulowana w takim stopniu jak jest to robione w dsj4. Poprzednia wersja, owszem, reprezentowala przyzwoicie aerodynamike w locie, ale juz same sily przy skoku byly ustawione przez autora (tzn. przepis na dobry skok byl tworzony przez Jussiego, a nie fizyke).
Aha, nie udalo mi sie skoczyc w lahti mniej niz 45 metrow. Przy odbiciu w odpowiednim momencie.
mlody5

Post by mlody5 »

Lipinski wrote:
mlody5 wrote:
Lipinski wrote:
Dla ciebie może w 3 jest brak realizmu, bo nie umiałeś w to grać?,
ale jak dobrze wcześniej przeczytałem wypowiedz Jussiego to silnik jest ten sam, co w 4,
tylko zmieniła się oprawa graficzna, plus ta fizyka sterowania,
sam siebie oszukujesz kolego,
W kolejnej becie 4 ma ulec fizyka sterowania ludkiem, zobaczymy o ile, ale jeżeli cos pod 3. to co wtedy powiesz?
ma ulec, ale nie ulegnie na pewno. a w dsj3 na Słowenii każdy mój skok to był poza HS, a PB to 308,5 m. więc skakać umiem. a jak fizyka sterowania w dsj4 bedzie taka sama jak w dsj3 to... trudno...
skoro ty wiesz lepiej od Jussiego, co ma ulec zmianie, a co nie,
to nie mam nic do dodania.
no to sie ciesze że nie masz nic do dodania. to że ktoś bardzo dobrze gra w dsj3(mówie tu o mr. Lipinski) a nie umie w dsj4(może nie mam racji, może jest wrecz przeciwnie) nie oznacza że musi narzucać innym koniecznie gry w dsj3! ja sam bede decydował o tym, w co bede grał!
rafalwesolekk

Post by rafalwesolekk »

Dobijacie mnie poprostu. Każdy z was na pewno ma troche racji , ale dajcie sobie powiedzieć , że dsj4 jest nudne ! Powie wam to większość ludzi która skakała w dsj3 5-10 lat. Nie chce wam ubliżać , ale takie jest moje zdanie i na peewno go nie zmienie. Na razie nie gram w czwórke , bo jakoś nie bawi mnie napieprzanie na 2 skoczniach , ale kiedy tylko pojawi sie beta-2 to wtedy zobaczycie jak łatwo jest opanować tą gre. DSJ4 poprostu zatarło różnicę pomiędzy slabymi i dobrymi. Każdy w DSJ4 przy odrobinie treningu może liczyć się w walce o czołowe lokaty. W Dsj3 tego nie było.. Wiadomo , że Ci którzy grają w dsj3 tylko poto aby wyrwać się z nudy to bardzo szybko przechodzą na dsj4 , bo wiadomo coś nowego i lepszego pod względem graficznym przyciąga.Nic dziwnego , że później nie potaficie grać w dsj3 , bo przecież są to dwie różne gry. Ktoś tam stwierdził , że umiał grać w dsj3 , bo udało mu się osiągnąć na Słowenii 308,5m.. A ja Ci powiem , że byłeś strasznie przeciętny , i to że skakałeś ponad HS to żaden dowód. Tak naprawdę , zmierzam do jednego.. Ci którzy nigdy nie grali o najwyższe stawki w Turniejach i na Online , nie mają podstaw do tego aby się wymądrzać :)
" Nie sztuką jest wygrywać , sztuką jest przegrać i się z tego podnieść "
Adziu

Post by Adziu »

rafalwesolekk wrote:DSJ4 poprostu zatarło różnicę pomiędzy slabymi i dobrymi. Każdy w DSJ4 przy odrobinie treningu może liczyć się w walce o czołowe lokaty. W Dsj3 tego nie było..
Pamiętam jak na dsj3.net (nie pamiętam kto to napisał) było:
" Jak wyjdzie DSJ 4 to cała rywalizacja zacznie się od początku, bo w trójce wszyscy osiągnęli podobny poziom" No i niestety tak się nie stało...
Lipinski
Moderator

Post by Lipinski »

Dsj 4 jest super fajne ładne itd., ale chodzi o poziom trudności sterowania skoczkiem, łatwiej jest oddać dobry skok w porównaniu z 3, ja wiem ze to przyciąga nowych, bo im od razu wychodzi, wystarczy jedynie zrobić wolny ruch myszą i się leci, utrzymanie skoczka w locie jest bardzo łatwe, można powiedzieć ze sam leci, w porównaniu z tym, co było w 3,
Oczekiwałem czegoś trudniejszego niż w 3, a jest zdecydowanie łatwiej, dla tego uważam ze styl oddawania skoków był lepszy w 3, temu ze więcej zależało od umiejętności gracza ,
W 3 dużo musiałem poświęcić czasu żeby dobić do TOP, nauczenie się rożnych rzeczy typu kąty wyjścia w zależności od skoczni, w zależności od siły wiatru, itd., kosztowało sporo czasu, jak dobrze pamiętam na samym początku miałem problemy żeby dolecieć do punktu K, ale z czasem jak stałem się jednym z lepszych była ogromna satysfakcja, temu uważam ze poziom oddawania skoków powinien być trudniejszy, dla dobra rywalizacji. W 4 praktycznie po paru godzinach gry, oddawałem dobre skoki, choć wiele nie gram w 4, jestem w stanie walczyć obecnie z najlepszymi,

Adziu wrote:
rafalwesolekk wrote:DSJ4 poprostu zatarło różnicę pomiędzy slabymi i dobrymi. Każdy w DSJ4 przy odrobinie treningu może liczyć się w walce o czołowe lokaty. W Dsj3 tego nie było..
Pamiętam jak na dsj3.net (nie pamiętam kto to napisał) było:
" Jak wyjdzie DSJ 4 to cała rywalizacja zacznie się od początku, bo w trójce wszyscy osiągnęli podobny poziom" No i niestety tak się nie stało...

Różnica jest ogromna, jeżeli chodzi o online, Jest zaledwie paru zawodników na wysokim podobnym poziomie
Total Start WC - 109./ Wins - 56./ Marathon - 9./ Podium - 84.
TDD 2009 - 2 position
TDD 2010 - 2 position
10th Anniversary Tournamenent - 1st
Winter Cup 09/10 - 1st.
4Hills 2011 - 2 position
plkmetal1990

Post by plkmetal1990 »

Bez przesady, ja w 3 grałem niezbyt wiele i nawet na samym początku wychodziły mi bardzo dalekie skoki. Na pewno 3 jest trochę trudniejsza ale bez przesady, wszystko idzie wyćwiczyć. Co do samej 4 to już przecież granie na wind hacku udowodniło że jest parę rzeczy do poprawy, to nie może być tak że na płaskim da się telemarkiem lądować. Na koniec dodam że przecież wciąż gra jest w fazie testowania i mam nadzieję że jeszcze wiele się zmieni tak aby gra zadowalała i tych mniej i więcej od niej wymagających..
domin23

Post by domin23 »

Co do gry w DSJ3 i DSJ4, to przyznam, że jednak na razie DSJ3 jest trochę trudniejsze do opanowania od DSJ4, jednak dla mnie jest to mała różnica. W DSJ3 trzeba trochę tą myszką "pomachać", a w nowej wersji DSJ sterowanie skoczkiem jest bardzo proste i opanować może je każdy. Z tego co wiem w becie 2 Jussi zmieni trochę fizykę.Jednak oddawanie dalekich skoków to jest kwestia praktyki i treningu :)
https://world-skimanager.pl - Ski Jumping Manager
rafalwesolekk

Post by rafalwesolekk »

Dokładnie tak :) I ktoś też kiedyś wspomniał , że wersja beta DSJ3 też się znacząco różniła od wersji finalnej , także nie pozostaje nam nic innego jak czekać .
" Nie sztuką jest wygrywać , sztuką jest przegrać i się z tego podnieść "
kitrak

Post by kitrak »

Odgrzebałem na starym dysku jakąś betę DSJ3 i jest to masakra. Jeżeli w finalnych wersjach DSJ3 skoczka nazywacie kłodą, to w becie jest to skamielina.
szymbar15

Post by szymbar15 »

To wrzuć na jakiś serwer hostingowy, bardzo chętnie zagram! Wszędzie tego szukam!
kitrak

Post by kitrak »

Znalazłem nawet w necie: http://members.upc.cz/spark/dsj3beta.zip
Od razu mówię - na Win7 x64 nie działa.
banan1232

Post by banan1232 »

podobnie będzie z dsj4... nie ma co napierniczać teraz w bete, ja czekam na finalną wersje, bo wiem że zmieni się ona w stosunku do bety.

Tak wogóle to nie wiem po co ci którzy nie grali w dsj3 wymieniają różnice pomiędzy trójką a czwórką. Ja troche pograłem i wiem że dsj3 miał/ma swój klimat i żeby być najlepszym trzeba było długo długo trenować.
mlody5

Post by mlody5 »

kitrak wrote:Znalazłem nawet w necie: http://members.upc.cz/spark/dsj3beta.zip
Od razu mówię - na Win7 x64 nie działa.
Ja pierdole! grafa sie tak jebie przynajmniej u mnie że skakać nie moge, tylko z F4! masakra!
szymbar15

Post by szymbar15 »

Działa w W7 x64, ale ma pełno błędów graficznych... Omójbosz...
kitrak

Post by kitrak »

Mam to samo, tylko źle to ująłem. Chciałem powiedzieć, że jest po prostu niegrywalna.
Locked