Section for Poles / Dzial dla Polaków !

General discussion about DSJ4.
Locked
doniomarianos

Post by doniomarianos »

ciekawe dlaczego nikt się nie bierze za robienie gier o skokach narciarskich tylko dsj wymiata:)
Maxvir

Post by Maxvir »

Metsi wrote:
Maxvir wrote:Ale tego nie powinno tu być , jeżeli chcesz , by gra była jak najbardziej realistyczna , mnie osobiście to się nie podoba , bo przecież każdym lepszym skokiem nie musisz lądować , a w drugiej serii masz 40 zawodników , to będzie problemem na małych skoczniach , gdzie odległości nie różnią się zbytnio od siebie , a co d postu mistrza - przydały by się takie opcje , ale na pewno nie od razu.
Co do osobnika "Dsj 4" bądź cierpliwy , nie da się zrobić wszystkiego od razu , nie pospieszaj pana Jussiego , bo może on coś ważnego przeoczyć :wink:
Ps. przydały by się do wyboru różne rodzaje kombinezonów , nart , kasków - chodzi mi o np. dwukolorowe , ze sponsorami ( zmyślonymi oczywiście ) , ze wzorkami , itp. :wink:
To jest oficjalna zasada FIS stosowana we wszystkich konkursach pucharu świata. Jak to może być nie realistyczne?
Zwracam honor :)

A co do postu wyżej :
Niestety nie tylko gry o skokach to rzadkość , mało kto interesuje się tworzeniem gier o tematyce kolarskiej , biathlony , siatkówki , a także wielu innych dyscyplin sportowych... :/
bulwa11
Moderator

Post by bulwa11 »

w erze Svena i Martina RTL tworzyło ostro skoki, w erze Adama powstawały Skoki polski..
teraz siadło :/ Austraicy widać nie chętni do tworzenia gier
Risen

Post by Risen »

Gier może jest dużo, ale zwróćcie uwagę na stopień ich zaawansowania. Skoki są naprawdę popularne w kilku krajach europejskich, Japonii i śladowo w Ameryce. Przykładowo Electronic Arts nie miałoby z nich wpływów jak z Fify, gdzie w piłkę nożną grają nawet w Oceanii. Za tworzenie zabierają się więc mniejsze firmy / indywidualni programiści lub lokalni wydawcy. Całość jest raczej nisko(o ile w ogóle)budżetowa. Same efekty widać potem jak na tacy. Gry od większych wydawców mają całą otoczkę, graficzkę, kariery, treningi, statystyki, kamery widowiskowe, fanów, flagi, odgłosy publiczności, tandetnych komentatorów, ale nie mają ani realistycznej fizyki, ani co gorsze atmosfery. DSJ i może SJ3 to jedyne wyjątki, które w swej prostocie zachowały najważniejsze - klimat. Do tych gier chce się wracać. Dopóki zainteresowanie skokami będzie takie jak teraz, nie powstanie nic lepszego, a Jussi ze swoim DSJ będzie zasłużenie trzymał berło lidera gier o skokach.

Amen
Image
Nie popieram małyszomanii, a tym bardziej żadnej stochomanii.
Albo kibicujesz wszystkim skoczkom, albo rodakom, albo ssiesz ;)
"Czułeś się kiedyś jak Hula?" -Woody Allen
Skoczek12

Post by Skoczek12 »

Mistrz wrote:Niektórzy piszą, że podczas wybicia nie ruszać myszką. Otóż bzdura. Trzeba trochę do góry ruszyć, by nie zaryć zaraz głową na bulę a potem przesunąć ku dołowi by lecieć poziom.
Czy do góry - nie wiem, może tak, ale ja mam inną technikę, właśnie ja dosyć agresywnie w dół zjeżdżam myszką (szybko, ale bardzo krótko).
Mistrz wrote:Lądowanie jest dużo prostsze i bardziej realistyczniejsze niż w trójce.
Dokładnie, tylko jedno mnie nurtuje - jak się spada z trochę wyższej wysokości, ponieważ chce się zaznaczyć telemark to on robi takie za przeproszeniem "pierdolnięcie" o ziemie, a powinien chyba jeszcze wolniej się składać i "delikatniej" do tego telemarku. Z tym "pierdolnięciem" chodzi mi o coś takiego jak robi często Neumayer, tak że czasami o mało się skocznia nie zawali (Neumayer ma pokraczny styl). Ale właśnie jak się spada z takich wysokości to fajnie wygląda w momencie lądowania trochę się ślizga narta i to jest zdecydowanie na +.
Mistrz wrote:Ktoś pisał wcześniej, że do drugiej serii kwalifikuje się 31 czy 32 skoczków. Właśnie - dlaczego tak jest?
Kolega na stronie wcześniej wytłumaczył - skoczek mógł się przewrócić, ale mimo to dostanie się do 2 serii ponieważ uzyskał 95% najlepszej odległości - tak samo mówią oficjalne zasady FIS.
Mistrz wrote:Moje propozycje:
1. Wybór graczy, którzy będą sterowani przez komputer czyli tak jak mieliśmy w Trójce, ale myślę, że to będzie.
2. Podczas rozgrywania World Cup'u przydałoby się różne opcje, takie jak:
- możliwość wykluczenia danego zawodnika z danych zawodów/kwalifikacji na danej skoczni
- możliwość włączenia nowego skoczka do gry podczas rozgrywki w World Cup.
- możliwość zmiany kolorów kombinezonu podczas rozgrywki w World Cup (między zawodami)
- możliwość pominięcia danej skoczni z zawodów albo włączenia do rozgrywki innej. Obecnie wszystko jest ustalane z góry a to nie jest zbyt wygodne.
3. Oprócz World Cup i Team Cup przydałby się tryb "Turniej Czterech Skoczni", "Mistrzostwa" czy "Olimpiada"
4. Trochę lepsza fizyka upadku. Co prawda obecnie jest całkiem przyzwoicie, ale nadal jest np. coś takiego, że skoczka może zgiąć w pół podczas upadku na skoczni.
5. W dsj3 wiatr potrafił się diametralnie zmienić, aż do przesady i szanse nie były równe, w dsj4 chyba jest to poprawione ale tak o tym wspominam.
6. Ciekawą rzeczą byłoby wprowadzenie punktów za wiatr/belkę i możliwość włączenia/wyłączenia takiego systemu w opcjach
7. Lepsza grafika kombinezonów - bardziej rzeczywista (ale to już jakby nie było co z czasem zrobić Wink )
1. No chciałbym, ale Jussi pisał że tego może nie być ponieważ czas oczekiwania na skok byłby zbyt długi ze względu na bardziej złożoną fizykę.
2. Ogólnie wszystko co napisałeś w 2 punkcie jest OK, ale nawet jak tego nie będzie to to nie będzie miało zbyt dużego wpływu na rozgrywkę.
3. Nie wiem, ale to chyba byłoby wykorzystanie praw autorskich (?). Można by zmienić Turniej 4 skoczni na np. Turniej Niemiecko-Austriacki czy coś takiego.
4. Też to zauważyłem, ale nie wolno także przesadzić z elastycznością skoczka ponieważ pamiętam jedną z pierwszych wersji DSJ 3 gdy skoczek był niesamowicie elastyczny i czasami komicznie wyglądał upadek.
5. To jest dobre, trzeba zauważyć że przede wszystkim jest 2 razy mniejsza siła.
6. O tym napisałem niżej
7. Tutaj nie mam zastrzeżeń bo jest ok.

Co do tych pkt za wiatr i za belke... mi by się to podobało, oczywiście opcjonalnie wył/wł. Trzeba byłoby rozmieścić 5 czujników na skoczni (dajmy na to: bula, 60metr, 80 metr, 110 metr i 135/140 metr) no i średnią z tego wziąć.

MÓJ POMYSŁ:

Ja mam taki pomysł - wszyscy pamiętamy że we wszystkich wersjach od razu zapalało się zielone światło. Tutaj trzeba byłoby zwiększyć trochę max. siłę wiatru (tak do max. np. 3,3 m/s). Chodzi o to że jeśli siła wiatru (nie ważne w którą strone) przekraczałaby np. ok. 2,7 m/s to by się paliło to żółte światło przez np. 30 sekund i jakby nie było warunków do skoku to zapaliło by się czerwone światło i wyszłoby się do menu zawodów (tam gdzie są pokazane wyniki) i następne podejście do skoku za np. 8 sekund. Oczywiście aby to było bardziej realistyczne skoczek musiałby zostać bardziej czuły na warunki a w szczególności - wiatr boczny. Oczywiście takiego czegoś nie byłoby w trybie treningu.

//EDIT

Aha i Jussi mógłby zrobić grafikę taką jak tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=VluCvAiRwcI

@Koniasty

Nie znajdę Ci takiego czegoś ponieważ to było w jednej z pierwszych (jak nie pierwszej...) wersji DSJ 3, pamiętam że wtedy to skoczek był po prostu gumą...
Last edited by Skoczek12 on 28 Feb 2011, 21:55, edited 2 times in total.
Koniasty

Post by Koniasty »

Nie, nie to debilny pomysł żeby na belce czekać
Co do elastyczności skoczka, mozesz podac link do takiego "komicznego" upadku?
midq

Post by midq »

Witam was wszystkich. Tez jestem za przelicznikami wiatru, oczywiscie mozna je wlaczyc ale nie trzeba, na trybie online 2 osobne puchary swiata, z przelicznikiem i bez. Moja propozycja to takze zwiekszenie max wiatru do okolo 3.5m/s, przy dwoch mozna latac ale bez przesady. Takze czekam na w pierwszej kolejnosci, jedna mala skoncze k90 oraz vikersund, ale wyprofilowana tak jak w rl, ze mozna ponad 250 na lajcie skakac (wkoncu to dsj :D). Osobiscie ta gre uwielbiam i gram od wersji 2.1. Nie bede pytal jak wszyscy kiedy bedzie beta2, poprostu prosze zeby byla wydana nawet jak niedopracowana :D Pzdr
mipocc

Post by mipocc »

Co do grafiki - Jest ona licencjonowana prze FIS :). Jak moje projekty przejdą, to może coś wskóram w tej kwestii :) (temat : My DSJ menu project)
Dragorwyin

Post by Dragorwyin »

Ciekawe, czy jest możliwość tworzenia tekstur reklam i np. różnych wzorów nart czy kostiumów na potrzeby tej gry przez grafika, będę musiał zapytać się, bo z takimi wzorami np. paskami na kaskach to by była ciekawa rzecz.
mask

Post by mask »

Fajnie by było, jakby można było edytować DSJ tak jak PESa :D
mipocc

Post by mipocc »

Właśnie próbowałem się spytać Jussiego, czy dałby nam taką możliwość. Doklejenie redbulla do kasku byłoby fajne :D
mask

Post by mask »

Wtedy to by się dopiero zaczęło...kaski, kombinezony, narty, rekawiczki, bandy reklamowe, twarze, buty, wiązania. Żyć nie umierać :mrgreen:
Dragorwyin

Post by Dragorwyin »

mipocc wrote:Właśnie próbowałem się spytać Jussiego, czy dałby nam taką możliwość. Doklejenie redbulla do kasku byłoby fajne :D
Pierwszy błąd, nie wolno robić takich rzeczy. To jest marka, która nie jest tania, więc wzory trzeba samemu robić. Swoją drogą, ten twój layout, to trochę piszczy biedą ^^
Mistrz

Post by Mistrz »

Metsi wrote:
Maxvir wrote:Ale tego nie powinno tu być , jeżeli chcesz , by gra była jak najbardziej realistyczna , mnie osobiście to się nie podoba , bo przecież każdym lepszym skokiem nie musisz lądować , a w drugiej serii masz 40 zawodników , to będzie problemem na małych skoczniach , gdzie odległości nie różnią się zbytnio od siebie
To jest oficjalna zasada FIS stosowana we wszystkich konkursach pucharu świata. Jak to może być nie realistyczne?
Skoczek12 wrote: Kolega na stronie wcześniej wytłumaczył - skoczek mógł się przewrócić, ale mimo to dostanie się do 2 serii ponieważ uzyskał 95% najlepszej odległości - tak samo mówią oficjalne zasady FIS.
Jaka zasada? Pierwsze słyszę... zresztą może i istnieje taka, ale w praktyce nigdy tak nie jest. W DSJ4 jest to źle odwzorowane, bo dajmy na to jeden z zawodników skacze najdalej ale upada to pierwsze słyszę aby on był doliczany jako 31. Zwykle w realu byłby gdzieś koło 20 miejsca a więc i tak przeszłoby tylko 30 skoczków. Także w praktyce nie ma takich sytuacji. Ponadto w DSJ3 tak nie było.
Skoczek12 wrote: Czy do góry - nie wiem, może tak, ale ja mam inną technikę, właśnie ja dosyć agresywnie w dół zjeżdżam myszką (szybko, ale bardzo krótko).
No ja jak nawet nie ruszę myszką to zaraz skoczek robi salto do dołu więc, żeby to zniwelować trzeba myszkę przesunąć do góry. Właśnie "nie ruszę myszką" i robię salto do dołu to co dopiero gdybym jeszcze mysz przesunął ku dołowi? Gleba na bulę. U mnie tak jest.
Skoczek12 wrote: 1. No chciałbym, ale Jussi pisał że tego może nie być ponieważ czas oczekiwania na skok byłby zbyt długi ze względu na bardziej złożoną fizykę.
2. Ogólnie wszystko co napisałeś w 2 punkcie jest OK, ale nawet jak tego nie będzie to to nie będzie miało zbyt dużego wpływu na rozgrywkę.
3. Nie wiem, ale to chyba byłoby wykorzystanie praw autorskich (?). Można by zmienić Turniej 4 skoczni na np. Turniej Niemiecko-Austriacki czy coś takiego.
4. Też to zauważyłem, ale nie wolno także przesadzić z elastycznością skoczka ponieważ pamiętam jedną z pierwszych wersji DSJ 3 gdy skoczek był niesamowicie elastyczny i czasami komicznie wyglądał upadek.
5. To jest dobre, trzeba zauważyć że przede wszystkim jest 2 razy mniejsza siła.
6. O tym napisałem niżej
7. Tutaj nie mam zastrzeżeń bo jest ok.
1. No ale przecież w poprzednich częściach była opcja pominięcia oglądania skoków w wykonaniu skoczków komputerowych. To by się tu ponownie bardzo przydało. Skacze się np 30 skoczkami a reszta komputerowo.
3. Eee nie wydaje mi się... rozumiem nazwy firm czy imiona i nazwiska skoczków... co prawda akurat w dsj sami dodajemy skoczków a więc imiona można sobie zrobić oryginalne, ale np. w Skokach Narciarskich 2005 w celu ominięcia tego imiona i nazwiska były poprzekręcane. Tutaj jest zwykła nazwa turnieju. Poza tym World Cup czyli Puchar Świata czy Team Cup jest więc nie widzę przeszkód aby był Turniej 4 Skoczni, Olimpiada czy Mistrzostwa.
7. Ogólnie teraz to też nie mam zastrzeżeń, ale można byłoby się pobawić ;)
Skoczek12 wrote: Ja mam taki pomysł - wszyscy pamiętamy że we wszystkich wersjach od razu zapalało się zielone światło. Tutaj trzeba byłoby zwiększyć trochę max. siłę wiatru (tak do max. np. 3,3 m/s). Chodzi o to że jeśli siła wiatru (nie ważne w którą strone) przekraczałaby np. ok. 2,7 m/s to by się paliło to żółte światło przez np. 30 sekund i jakby nie było warunków do skoku to zapaliło by się czerwone światło i wyszłoby się do menu zawodów (tam gdzie są pokazane wyniki) i następne podejście do skoku za np. 8 sekund. Oczywiście aby to było bardziej realistyczne skoczek musiałby zostać bardziej czuły na warunki a w szczególności - wiatr boczny. Oczywiście takiego czegoś nie byłoby w trybie treningu.
To własnie jest dobry pomysł w odniesieniu do punktu 5 i 6. Ogólnie pomysł ciekawy, ale niektórych pewnie by to wkurzało. Choć jeszcze bardziej urealistyczniłoby grę ;)
Dragorwyin wrote:
mipocc wrote:Właśnie próbowałem się spytać Jussiego, czy dałby nam taką możliwość. Doklejenie redbulla do kasku byłoby fajne :D
Pierwszy błąd, nie wolno robić takich rzeczy. To jest marka, która nie jest tania, więc wzory trzeba samemu robić. Swoją drogą, ten twój layout, to trochę piszczy biedą ^^
Wolno w użytkowaniu prywatnym a przecież o tym jest mowa, że Jussi daje możliwość ozdabiania kombinezonu a każdy robi to sobie na własną rękę.
mask

Post by mask »

nie wolno robić takich rzeczy
a jak nie wolno to szybko :D

@topic
może wprowadziłby Jussi bardziej realistyczną noc? Bo obecna jest za żółta :D przynajmniej dla mnie
Locked