Section for Poles / Dzial dla Polaków !

General discussion about DSJ4.
Locked
Paczu

Post by Paczu »

Eh... Skoro sam twórca gry życzy sobie zapłacenia za pełną wersje, a za darmo wydaje właściwie demo, to znaczy, że używanie czyiś keyi/ granie na "fullu" za darmo jest jako takim złodziejstwem.
Napisałem "jako takim", bo to jest beta i sam stwierdzam, że płacenie 60 zł, żeby coś przetestować i wyłapać błędy jest dziwne. Jednakże nie popieram piractwa.

Ktoś tam pytał czy można przelewem płacić. Nie wiem czy można, ale wydaje mi się, że za taki przelew do Finlandii byś musiał dużo dobulić (prowizja).

@edit : dsj4 - jak nie potrafisz sobie poradzić z tak prostą rzeczą jak wysłanie koperty to lepiej nie kupuj tej gry, bo jeszcze wyślesz 300 zł do RPA... Nie chcę Cię obrazić, ale tak jest wszystko napisane.
Last edited by Paczu on 06 Apr 2011, 21:17, edited 1 time in total.
Mistrz

Post by Mistrz »

Jussi powinien zrobić tak, że klucz jest tylko potrzebny do grania online i wysyłania rekordów. Reszta funkcji powinna być odblokowana (już o becie nie wspomnę). Przecież oczywiste jest, że kto będzie chciał to i tak czy tak sobie to odblokuje jakąś metodą.
kitrak

Post by kitrak »

Mistrz wrote:
kitrak wrote:Sprawa jest prosta - albo za darmo testujesz okrojoną wersję, albo płacisz i masz pełny dostęp. Umowa to umowa. Granie na czyimś kodzie jest jej złamaniem, a to jest najzwyklejsze złodziejstwo.
Mówisz tak jakby piractwa nie było w internecie. Poza tym każdy taki mądry kto ma klucz, a wcześniej spiracili i tacy mądrzy nie byli.
Poza tym wersja beta już sama w sobie jest okrojona wersją. Bardziej nie da się tego okroić.
Piractwo niestety jest, ale idąc tym tokiem myślenia można powiedzieć, że "jest i niech sobie będzie, a ja jeszcze będę je wspierał". Pozwól, że przytoczę Ci fragmenty licencji, którą możesz przeczytać po uruchomieniu instalatora:
This is a legal agreement between you ("You") and Mediamond Tmi ("Mediamond"). By installing, copying, or otherwise using the Deluxe Ski Jump 4 software ("Software"), You agree to be bound by the terms of this agreement. If You do not agree with the terms of this agreement, You may not install or use the Software.
(..)
3.1 LICENSE RIGHTS

a. You may install and execute the Trial Version of the Software on any number of computers.
b. You may Unlock the Software with Your personal Registration Key provided that:
1) You have received the Registration Key from Mediamond
2) You are Unlocking the Software for Your personal, non-commercial use only
3) There are no other copies of the Software Unlocked with the same Registration Key at the same time.

c. You may execute the Full Version of the Software provided that it is Unlocked in accordance with the clause 3.1b.
Prosta sprawa.
Mistrz

Post by Mistrz »

Paczu wrote: twórca gry życzy sobie zapłacenia za pełną wersje,
No właśnie - a nie za betę.
Paczu

Post by Paczu »

Za pełną wersje w sensie za "pełną bete", taką w której można pograć na multi/ team i z więcej niż 2 zawodnikami.
To jest dziwne, ale taki świat, wszystko się kręci wokół kasy.
Mistrz

Post by Mistrz »

kitrak wrote:
This is a legal agreement between you ("You") and Mediamond Tmi ("Mediamond"). By installing, copying, or otherwise using the Deluxe Ski Jump 4 software ("Software"), You agree to be bound by the terms of this agreement. If You do not agree with the terms of this agreement, You may not install or use the Software.
(..)
3.1 LICENSE RIGHTS

a. You may install and execute the Trial Version of the Software on any number of computers.
b. You may Unlock the Software with Your personal Registration Key provided that:
3) There are no other copies of the Software Unlocked with the same Registration Key at the same time.

c. You may execute the Full Version of the Software provided that it is Unlocked in accordance with the clause 3.1b.
Prosta sprawa.
95% graczy tego nie czyta.
dsj 4

Post by dsj 4 »

Paczu wrote:Za pełną wersje w sensie za "pełną bete", taką w której można pograć na multi/ team i z więcej niż 2 zawodnikami.
To jest dziwne, ale taki świat, wszystko się kręci wokół kasy.
na oficjalnej stronie co jest do kupienia za 60 zł full dsj 4 to jest full czy beta full
hyperlogic

Post by hyperlogic »

Ja te z chce poskakac na mamucie i zobaczyc dwu kolorowe stroje itp. ale chce rowniez skakac daleko, jeden gra offline drugi online ,teraz o co mi chodzi, a to ze taki koles Stepan P. 141,56 rekord ustanawia go 2011-03-02 wysyla go po miesiacu to jest k**** CHEAT i tyle
Chcecie dwu kolorowe narty zmiane belki itd. tylko nieraz koles na online pisze ze konczy bo idzie szukac wiatru na offline bo marzy mu sie 140m pisze odrazu ze nie skoczyl tych 140m
Rekordy wysylacie na Mediamond, a nie chcieli byscie ich potwierdzic np.wysylacie rekord + replay, nie macie replaya albo oszukujecie i nie chcecie wyslac to znaczy ze oszukujecie dlatego wolalbym zeby rekordy offline byly nie oficjalne a online oficjalne ,offline moze robic co chcecie oszukujcie ile wlezie,natomiast rekordy na online to juz inna sprawa byla by lepsza zabawa kazdy przynajmiej by sie staral
Moim zdaniem najlepszy pomysl to rekord+replay
Paczu

Post by Paczu »

na oficjalnej stronie co jest do kupienia za 60 zł full dsj 4 to jest full czy beta full
I to i to. Tzn. masz bete full, a jak wyjdzie normalny full to i tak będziesz go miał już za darmo.
kitrak

Post by kitrak »

Mistrz wrote:
kitrak wrote:
(..)
3.1 LICENSE RIGHTS

Prosta sprawa.
95% graczy tego nie czyta.
A Ty zapewne jesteś jednym z nich, tak? Zachowujesz się w tej chwili jak klasyczny, bezmózgi pirat, który myśli że może mieć wszystko za darmo.
dsj 4

Post by dsj 4 »

Paczu wrote:
I to i to. Tzn. masz bete full, a jak wyjdzie normalny full to i tak będziesz go miał już za darmo.
60 zł za testowanie nie chce tutaj Jussiego obrazić ale to chyba za dużo
Mistrz

Post by Mistrz »

hyperlogic wrote:Ja te z chce poskakac na mamucie i zobaczyc dwu kolorowe stroje itp. ale chce rowniez skakac daleko, jeden gra offline drugi online ,teraz o co mi chodzi, a to ze taki koles Stepan P. 141,56 rekord ustanawia go 2011-03-02 wysyla go po miesiacu to jest k**** CHEAT i tyle
Chcecie dwu kolorowe narty zmiane belki itd. tylko nieraz koles na online pisze ze konczy bo idzie szukac wiatru na offline bo marzy mu sie 140m pisze odrazu ze nie skoczyl tych 140m
Rekordy wysylacie na Mediamond, a nie chcieli byscie ich potwierdzic np.wysylacie rekord + replay, nie macie replaya albo oszukujecie i nie chcecie wyslac to znaczy ze oszukujecie dlatego wolalbym zeby rekordy offline byly nie oficjalne a online oficjalne ,offline moze robic co chcecie oszukujcie ile wlezie,natomiast rekordy na online to juz inna sprawa byla by lepsza zabawa kazdy przynajmiej by sie staral
Ale to że wysyła po miesiącu to znaczy że czit? Ja tam nie wiem, chociaż skoczyć 140m w Lahti bez wspomagaczy to trzeba mieć albo naprawdę duże szczęście i idealnie się wybić (i mieć wiatr pod narty oczywiście) albo po prostu oszukać w jakiś tam sposób. JA w Lahti najdalej skoczyłem 136m i dalej nie idzie. Może jemu się udało, może oszukał. Nie wiem.

Wracając do wątku bety i płacenia to ja się na prawdę nie dziwię że ludzie piracą betę. Każdy chce najpierw przetestować zupełnie grę a dopiero potem zamawiać klucz. Dodajmy do tego, że wersja full nie wiadomo jaka będzie więc jest to takie kupowanie kota w worku.
kitrak wrote: A Ty zapewne jesteś jednym z nich, tak?
Nie.
Poza tym nie każdy zna angielski i to tez jest jakby motywacja żeby tego nie czytać
dsj 4 wrote:
Paczu wrote:
Właśnie chciałem to powiedzieć.
Last edited by Mistrz on 06 Apr 2011, 21:30, edited 1 time in total.
dsj 4

Post by dsj 4 »

Mistrz wrote:
hyperlogic wrote:Ja te z chce poskakac na mamucie i zobaczyc dwu kolorowe stroje itp. ale chce rowniez skakac daleko, jeden gra offline drugi online ,teraz o co mi chodzi, a to ze taki koles Stepan P. 141,56 rekord ustanawia go 2011-03-02 wysyla go po miesiacu to jest k**** CHEAT i tyle
Ale to że wysyła po miesiącu to znaczy że czit? Ja tam nie wiem, chociaż skoczyć 140m w Lahti bez wspomagaczy to trzeba mieć albo naprawdę duże szczęście i idealnie się wybić (i mieć wiatr pod narty oczywiście) albo po prostu oszukać w jakiś tam sposób. JA w Lahti najdalej skoczyłem 136m i dalej nie idzie. Może jemu się udało, może oszukał. Nie wiem.

Wracając do wątku bety i płacenia to ja się na prawdę nie dziwię że ludzie piracą betę. Każdy chce najpierw przetestować zupełnie grę a dopiero potem zamawiać klucz. Dodajmy do tego, że wersja full nie wiadomo jaka będzie więc jest to takie kupowanie kota w worku.
dsj 4 wrote:
Paczu wrote: I to i to. Tzn. masz bete full, a jak wyjdzie normalny full to i tak będziesz go miał już za darmo.
Właśnie chciałem to powiedzieć.
:D :wink:
Paczu

Post by Paczu »

facepalm... Płacisz za pełną wersje! A że pełna wersja wyjdzie nie wiadomo kiedy, to masz tak jakby bete w prezencie. Czy tak trudno to zrozumieć?
Dodajmy do tego, że wersja full nie wiadomo jaka będzie więc jest to takie kupowanie kota w worku.
Jak wchodzisz na stronę kupna, to jest wyraźnie napisane, że wszystko się może zmienić i kupujesz na własną odpowiedzialność.

Ogólnie mówienie o piractwie na oficjalnym forum danej gry jest wg. mnie chore. xd

co do angielskiego to wasz problem. Angielski jest podstawowym językiem na ziemi i nieznajomość jego podstaw świadczy o braku edukacji.
Last edited by Paczu on 06 Apr 2011, 21:35, edited 1 time in total.
Mistrz

Post by Mistrz »

Paczu wrote:
Ale nikt nie da mu gwarancji że gra mu się spodoba w wersji full. I tak: klucz będzie miał ale nie będzie grał.
Locked