megawrzuta.pl/nffuj4d5 potem wszystko co poniżej robimy w Windowsie.
Proste darmowe ściąganie, zobaczcie najpierw film.
Wszystko z opisu jest w pliku na megawrzucie
Witam
dla tych którzy chcą po staremu skakać w DOSie mała niepodzianka, wystarczy mały pendrive lub karta byle szybka pod USB, wystarczy nawet 2 GB.
Najpierw popatrzcie na film robiony z ręki podczas restartu windowsa.
Potem sformatujcie kartę pod fat32 o wielkości od 2GB w górę.
skopiować DSJ.imgc i HDDRawCopy1.10Portable np na pulpit
Uruchomić HDDRawCopy1.10Portable (plik bez instalki),
Wybrać Double-click to open file klikając szybko 2 razy
Wczytać plik DSJ.imgc
Continue i zaznaczyć swoją kartę na DSJ i kliknąć start, jak nie ruszy to jeszcze raz.
zacznie się transfer trwający koło 30 sek i DSJ jest na karcie.
Teraz najważniejsze:
Po załączeniu komputera trzeba zabootować wybór napędów i wybrać ten na którym jest Pendrive USB ( u mnie jest f12) na różnych kompach jest różnie, np Esc, któryś z F 1 do 12.
pokaże się okienko DOS, wpisać DSJ i zarejestrować się.
Kto chce potem skakać na spowalniaczu to po rejestracji niech wyjdzie z DSJ i wpisze: !!!Start , włączy się DSJ ze spowalniaczem regulowany przyciskami klawiatura 1 do 10
Można skopiować na USB np katalogi DSJ2.1 DSJ2CD i uruchomić poleceniami DOSa
Kto nie potrafi, pod DOSem niech wpisz DN (tj przeglądarka dosowa jak Norton Commander)
Powodzenia
DSJ pod DOS z karty lub pendriva na 2025 rok.
Re: DSJ pod DOS z karty lub pendriva na 2025 rok.
Dzięki za porady! Ściągnąłem sobie wczoraj DSJ2 i kupiłem licencję. Jako że sprawiasz wrażenie weterana tej gry, pozwól że zaadresuję tutaj swoje problemy.
1. Czy masz może jakieś sposoby na to, żeby gra zapamiętywała dane pomiędzy kolejnymi uruchomieniami w DOSie? Niestety za każdym razem muszę wpisywać tę licencję od nowa, od nowa tworzyć zawodników... Nie wspominając o zapisach sesji Pucharu Świata.
2. Czy DSJ 2 umożliwia wgranie zawodników/drużyn w sposób analogiczny do swoich następców? Niestety nie byłem w stanie tego zrobić.
Za ewentualne odpowiedzi - dziękuję. Wiem, że to trochę nie na temat, ale pomyślałem że lepiej będzie tak, niż zakładać nowy wątek.
Pozdrawiam
1. Czy masz może jakieś sposoby na to, żeby gra zapamiętywała dane pomiędzy kolejnymi uruchomieniami w DOSie? Niestety za każdym razem muszę wpisywać tę licencję od nowa, od nowa tworzyć zawodników... Nie wspominając o zapisach sesji Pucharu Świata.
2. Czy DSJ 2 umożliwia wgranie zawodników/drużyn w sposób analogiczny do swoich następców? Niestety nie byłem w stanie tego zrobić.
Za ewentualne odpowiedzi - dziękuję. Wiem, że to trochę nie na temat, ale pomyślałem że lepiej będzie tak, niż zakładać nowy wątek.
Pozdrawiam
Ad 1
Ustawienia, licencja, drużyny i puchar bez niczego są zapamiętywane w grze.
To jest gra bardzo prosta, i DSJ3, DSJ4 to są całkiem inne gry pisane pod Windows i mają większe możliwości.
Ad 2
Nie ma takiej możliwości.
Ustawienia, licencja, drużyny i puchar bez niczego są zapamiętywane w grze.
To jest gra bardzo prosta, i DSJ3, DSJ4 to są całkiem inne gry pisane pod Windows i mają większe możliwości.
Ad 2
Nie ma takiej możliwości.
Cześć Bogusław
Jeszcze grywasz/grywacie w DSJ2? Mówię o Tobie i Adiku.
Tak z ciekawości - co kierowało Tobą w tworzeniu tego rozwiązania?
Gra z Dosboxem działa świetnie
Ps. Pytałem kiedyś o wasze powtórki z skoków/rekordów uzyskanych już po erze 2001-2004. Wspominałeś, że mieliście sporo fajnych wyników.
Moglibyście się nimi podzielić?
Pozdrawiam
Domin
Jeszcze grywasz/grywacie w DSJ2? Mówię o Tobie i Adiku.
Tak z ciekawości - co kierowało Tobą w tworzeniu tego rozwiązania?
Gra z Dosboxem działa świetnie

Ps. Pytałem kiedyś o wasze powtórki z skoków/rekordów uzyskanych już po erze 2001-2004. Wspominałeś, że mieliście sporo fajnych wyników.
Moglibyście się nimi podzielić?
Pozdrawiam
Domin
---------------------------------------------
Dominik Domin Machowiak
Dominik Domin Machowiak
Brat zamieszkał na Mazurach i skończyło się.
Zanim wyjechał to spotykaliśmy się i skakaliśmy 2 lub 3 godz starając sie rywalizować w danym dniu, taka ambicja sportowa.
Dużo wyników straciłem, część odzyskałem, część odnowiłem skacząc na tym co zamieściłem.
Niestety nie przykładałem się do archiwizacji skoków.
Dlaczego z pena skacze..... po prostu zatęskniłem za DOSem i pokombinowałem.
Dla tych co mają problemy z DOSBOXEM, mój pomysł jest idealny.
Do tego można grać w inne gry DOSowe.
Co do skoków, patrząc na wyniki innych i widząc jakie mają wiatry, straciłem zaufanie do skaczących i nie chcę porównywać się z innymi.
Nigdy, ani jednego razu, nawet z ciekawości nie nie załączałem wiatrowego programu.
W każdym razie pozdrawiam
Bogdan
Zanim wyjechał to spotykaliśmy się i skakaliśmy 2 lub 3 godz starając sie rywalizować w danym dniu, taka ambicja sportowa.
Dużo wyników straciłem, część odzyskałem, część odnowiłem skacząc na tym co zamieściłem.
Niestety nie przykładałem się do archiwizacji skoków.
Dlaczego z pena skacze..... po prostu zatęskniłem za DOSem i pokombinowałem.
Dla tych co mają problemy z DOSBOXEM, mój pomysł jest idealny.
Do tego można grać w inne gry DOSowe.
Co do skoków, patrząc na wyniki innych i widząc jakie mają wiatry, straciłem zaufanie do skaczących i nie chcę porównywać się z innymi.
Nigdy, ani jednego razu, nawet z ciekawości nie nie załączałem wiatrowego programu.
W każdym razie pozdrawiam
Bogdan
-
Instrukcja jest przeznaczona dla osób, które znają podstawy obsługi systemu DOS. Kopiowanie na pendrive'a może potrwać kilka minut.