[Pol] For Poles/Dla Polaków - Discussion topic!
-
Re: [Pol] For Poles/Dla Polaków - Discussion topic!
Ludzie! Mam do was prośbę. Znalazłby ktoś kalendarz na następny sezon w skokach? Będę wdzięczny jak ktoś da linka. 

-
http://www.skijumping.pl/wiadomosci/133 ... -20112012/ Proszę bardzo jesteś moim dłużnikiem
-
Dzięki!
Harrachov- yeah!
Vikersund- A HS nie miał być 230?
I gdzie jest Kuopio?!
Harrachov- yeah!
Vikersund- A HS nie miał być 230?
I gdzie jest Kuopio?!
-
Już Ci tłumaczę, a więc Kuopio w tym roku nie będzie a co do Vikersund, obecnie punkt HS wynosi 225, ale będzie modernizowana, i wtedy zmienią punkt HS, najprawdopodobniej będzie miała 230.
-
no może w tym sezonie dopisze im szczęście 
a jak nie to nie mam nic przeciwko dodatkowemu konkursowi w Polsce
np. w Wiśle
uwaga! miałem wizję. czuję że DSJ4 wyjdzie w przyszłym tygodniu

a jak nie to nie mam nic przeciwko dodatkowemu konkursowi w Polsce

np. w Wiśle

uwaga! miałem wizję. czuję że DSJ4 wyjdzie w przyszłym tygodniu

^ heh nie pogniewał bym się 

-
Harrachov yeah! Uwielbiam tego mamuta, kiedyś jeszcze się tak fajnie naprawdę, wysoko latało, i chociaż po przebudowie lata się niżej, wciąż jest tak dynamicznie.
-
Wielu ma chyba taką wizję ja Ty Bartek, mnie też się jakoś wydaje, że w 90% wyjdzie w przyszłym tygodniu coś fajnego. 

A ja mam palnowane na 2012/2013 i 2013/2014, oto link:Dydux666 wrote:Ludzie! Mam do was prośbę. Znalazłby ktoś kalendarz na następny sezon w skokach? Będę wdzięczny jak ktoś da linka.
http://www.fis-ski.com/data/document/wc ... 14_all.pdf
I szczerze, patrząc na te kalendarze, to to jest takie nudne, że można dostać nudności. Sezon w sezon to samo. Przeanalizuję wszystkie etapy pucharu świata:
Etap 1 - Kussamo, Lillehammer, Harrachov i Engelberg.
Tutaj czasami zamiast harrachova występuje jakaś skocznia normalna, najczęściej villach K90 HS98. Kiedyś PŚ zaczynało się w Kuopio, ale myślę, że to kussamo może być. Nie wiem jednak, po co lille, bo czasami powraca do turnieju nordyckiego, czymś można by było je zastąpić, na przykład jakąś skocznią z innego kontynentu. Harrachov może nawet być, w PŚ nie występuje tak często. A engelberg? Tu też przydała by się zmiana co jakiś czas, najlepiej na skocznię normalną.
Etap 2 - Turniej Czterech Skoczni
Jako, że jest ten cały system K.O, tcs jakoś się nie nudzi, ale nie wiem, po co te cholerne przebudowy skoczni na K125 HS140? Inssbruk to byla ciekawa skocznia z ciekawym punktem K, ale teraz? O ga-pa i bishofshofen już nie wspomne.
Etap 3 Bad Mitterdorf, Zakopane, Sapporo, Predazzo
Zazwyczaj po tcs jest mamut, albo Harrachov albo Tauplitz, bądź tez vikersund, choć rzadziej. Potem jest monotonne to samo. Nie wiem, jeśli to zależy od krajów, to warto byłoby zastąpić Sapporo Hakubą lub normalną skocznią. W Polsce nie za bardzo można zastąpić zakopiec, no ale jest wisła, która ma takie same wymiary bo szczyrku lub średniej krokwi to by hoffer nie wziął, bo ma odurzenie do skoczni normalnych. A po japonii i polsce następuje próba przedolimpijska, albo przed mistrzostwami, a ponieważ na olimpiady zazwyczaj buduje się nowe skocznie, to zawsze coś nowego i ciekawego

Etap 4 (fis team tour) Willingen, Klinghental, Oberstdorf
Hoffer chyba się nudził. Po jaką **** coś takiego???? Willingen nie jest nudne, ale potem?
Trzeba by było zrobić z rożnymi skoczniami, bo pomysł jest ciekawy, ale nie te same skocznie. To mogłby być turniej alpejski i losowało by się rożne skocznie Ale nie... Dalej nie bede pisał, bo brak słów

Etap 5 (turniej nordycki) Lahti, Trondheim, Oslo
Ten turniej nie jest nudny, wbrew pozorom. Tradycją stał się pierwszy konkurs tn w lahti, to dobrze, ale można to rozłożyć na jeden konkurs na dużej i jeden na normalnej, tak jak w sezonie 2008/2009. Nie wiem po co przebudowa trondheim, ale myślę, że fis powinien szukać innych skoczni skandynawskich, na przykład Bareum K110 HS119 (ku pamięci dawnego inssbrucka) A nowe oslo jeszcze się nie znudziło, jednak skocznia K115 HS128 byla zdecydowanie ciekawsza niż K120 HS134.
Etap 6 -Planica
Loty w Planicy były bardzo emocjonujące i są nadal. Skocznia ma w sobie coś niezwykłego, a jak będzie zrobiona Planica Nordic Center, to wtedy wszystkie skocznie w planicy beda funkcjonowały, to może fis znalazłby na koniec sezonu miejsce dla planicy K130 HS140. Ogółem nie mam nic przeciwko stałego startu PŚ i zakończenia PŚ (mowa tu o Kussamo i Planicy)
YEA! Nowy rekord w zakopcu 96,91m!
-
zresztą... są wakację 
mi tak bardzo nowe dsj-ty są nie potrzebne
wole sobie iść pograć w noge, albo na ognisko się wybrać ;p

mi tak bardzo nowe dsj-ty są nie potrzebne
wole sobie iść pograć w noge, albo na ognisko się wybrać ;p
-
A mnie jednak są potrzebnie, zresztą wielu by było takich co by chciało by powoli coś wyszło, a co? Potem chcesz grać podczas szkoły? No nie wiem...
-
Wiem, jestem często na dworze, zapylam na kolarzówie, ale chodziło mi o to, że po prostu jak się wakacje skończą to wątpie czy komuś się będzie chciało grać, no ale to wszystko zależy od Jussiego, my tylko możemy pogadać i cierpliwie czekać, powiem Wam, że nasz temat polaków się mocno rozkręca i nabiera tępa, szybko przybiera wiadomości.
-
Też mi tak coś śmierdzi a fullka wyjdzie na rozpoczęcie sezonu narciarskiego 2011/2012.
-
ja to myślę że na początku lipca pogramy w nową wersje
-
czytasz mi w myślach